SABAH — Meski tidak di jelaskan terhitung tahun berapa kemalangan orang meninggal di negeri bagian Malaysia (Sabah dan Sarawak) akibat asap rokok yang selama ini dianggap remeh dalam isu m
Kesehatan manusia.
” Tapi yang pasti diperkirakan 20,000 orang maut (meninggal) akibat masalah dan penyakit tidak berjangkit (NCD) kerana ter-irup asap rokok ,” sebut Setiausaha (pejabat) Agung Majlis Kawalan Tembakau Malaysia (MCTC) Muhammad Shaani Abdullah,seraya mengimbau kedua negara bagian Malaysia (Sabah-Sarawak) .
Pasalnya, kata Muhammad Shaani Abdullah, sudah 30 tahun prevalen merokok di Malaysia sekitar 23 peratus kerana pelaksanaan dan penguatkuasaan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau sangat lemah ( pengawasan) lemah dan tidak konsisten.
“Kerajaan [pemerintah] dan pemimpin masyarakat harus menjadi contoh untuk menyokong segala langkah-langkah kawalan tembakau supaya Malaysia dapat mengurangkan prevalen merokok dalam kalangan penduduk,” katanya mengulangi himbauannya.
Ia [Muhammad Shaani] mengulangi himbauannya sebagai menanggapi laporan Utusan Borneo baru-baru ini memetik Persekutuan Persatuan Peniaga Kopi dan Restoran (PPKR) Sarawak menggesa kerajaan Pakatan Harapan (PH) menarik balik peraturan larangan merokok di premis makanan yang akan dilaksanakan 1 Januari 2019.
Persoalannya pemerintah Malaysia memberi angin segar bagi industri tembakau yang sebelumnya .
“Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, setiap keputusan yang dibuat oleh kerajaan boleh diubah kerana tidak semuanya sempurna. “Justeru, kami mahu kerajaan mengkaji semula peraturan tersebut ,demikian reportase Utusan Borneo, kemarin yang dikutif JNN, Jumat (14/12/2018).
Muhammad Shaani menambahkan , larangan merokok di semua restoran dan premis makanan sudah lama berkuat kuasa (diundangkan) bahwa peraturan-peraturan pengendali makanan menegah pekerja merokok semasa bekerja bagi menjamin kebersihan serta keselamatan makanan di premis terbabit (dijaga) demi keselamatan manusia.
Namun demikian, kenyataan ,masih ramai pekerja-pekerja (Publik) tetap merokok tanpa memikirkan keselamatan orang lain, terhadap asap rokok.
“Dengan melarang merokok di semua premis makanan, peraturan ini akan dapat dikuatkuasakan.
“Selain itu, peraturan keselamatan dan kesihatan pekerja wajib dipatuhi semua majikan bagi memastikan tempat kerja sentiasa selamat. Ini termasuk bahaya terdedah (terjangkit ) penyakit akibat asap rokok,” ujarnya.(UB/JNN-NAS)